Home » Maiskuil afdekken: 7 tips om dit snel en veilig te doen
Als het gaat om het oogsten en opslaan van maïs, is inkuilen in een silo de meest gebruikelijke manier om dit te doen. Het afdekken van maïs in een silo kan echter een lastig proces zijn en het is belangrijk om het goed te doen. Er zijn verschillende methoden en technieken waarmee je rekening moet houden bij het afdekken van maïs in een silo, en het is belangrijk om te weten welke dat zijn. In dit artikel geven we 7 tips om mais snel en veilig af te dekken.
De eerste stap bij het inkuilen van maïs is het kiezen van de juiste variëteit. Niet alle soorten maïs zijn geschikt voor kuilvoer, dus het is belangrijk om een variëteit te kiezen die speciaal voor uw diersoort is ontwikkeld. Sommige variëteiten zijn beter voor bepaalde klimaten, andere zijn beter voor verschillende seizoenen en sommige zijn beter voor specifieke grondsoorten. Onderzoek uw lokale klimaat en bodemgesteldheid en kies de variëteit die het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie.
De tweede tip is om je maïs op het juiste moment te oogsten. Een mooi uitgangspunt is de kleur van de draadjes die uit de kolven komen. Zijn de draadjes allemaal bruin van kleur, dan is de kolf rijp om te plukken. Kolven met groene draadjes zijn niet rijp! Je kunt ook controleren of de mais goed is gegroeid door voorzichtig de buitenste bladeren te pellen. Zie je aan de punt van de maiskolf geen gele korrels zitten, dan is de kolf waarschijnlijk nog niet goed rijp. Laat deze dus nog even hangen. Zie je wel gele korrels dan kan je de kolf van de plant plukken.
De derde tip is om de mais te oogsten bij het juiste drogestofpercentage. Maïs moet worden gedroogd tot een vochtgehalte van minder dan 40 procent voordat het in de kuil kan worden opgeslagen. Dit helpt de groei van schimmels en bacteriën te voorkomen en de hoeveelheid bederf te verminderen.
De vierde tip is om de maïs goed te hakselen voordat je het inkuilt. Het hakselen van de maïs helpt om de deeltjesgrootte te verminderen, waardoor het gemakkelijker wordt om in de kuil compact vast te rijden. Hakselen helpt ook om de hoeveelheid lucht in de kuil te verminderen, wat weer helpt om bederf en gisting te voorkomen.
De vijfde tip is om de mais zo strak mogelijk in de kuil te persen. Dit helpt om de hoeveelheid lucht in het kuilvoer te verminderen en het fermentatieproces te vergemakkelijken. Het helpt ook om het risico op bederf en verdere fermentatie te verminderen.
De zesde tip is om de kuil bij opslag af te dekken met plastic. Dit klinkt heel eenvoudig en voordehandliggend, maar goed bedekken is een uitdaging opzich. Dit helpt de hoeveelheid lucht in het kuilvoer te verminderen en helpt vocht buiten te houden, wat bederf en gisting kan veroorzaken.
De zevende en laatste tip is om je kuilvoer over het plastic goed af te dekken. Silage Safe helpt het risico op bederf te verminderen, evenals het risico op schimmel- en bacteriegroei. Het afdeksysteem bestaat enkel uit geweven doeken, spanbanden en geperforeerde pvc- en stalen buizen. In tegenstelling tot andere afdeksystemen wordt er dus niet gebruik gemaakt van portalen op het ruwvoer of stellages die je met een shovel moet verzetten.
Met het Silage Safe afdeksysteem dek je het ruwvoer direct na het inkuilen snel, nauwkeurig en met een minimale fysieke inspanning strak luchtdicht af. Dit zorgt voor een optimale conservering en een hogere ruwvoerkwaliteit. Doordat je het ruwvoer eenvoudig kunt afdekken, kun je het gemakkelijker in lagen inkuilen. Hierdoor heb je een constante ruwvoerkwaliteit. Dit leidt tot een optimale ruwvoeropname door de koeien wat resulteert in een goede gezondheid van jouw koeien en een hogere productie.
Silage Safe helpt veehouders om hun ruwvoer op de beste manier af te dekken. Door een lucht- en waterdichte afdekking, blijven de voederwaarden behouden. Met arbeidsverlichting en minder voerverliezen kun je geld besparen.