Bederf van kuilvoer voorkomen

Kuilvoer is een van de belangrijkste voedingsbronnen voor vee. Het is een voedingsmiddel van geconserveerd gras, maïs en andere plantaardige bronnen die essentiële eiwitten, koolhydraten, vitamines en mineralen aan dieren kunnen leveren. Helaas kan kuilvoer vatbaar zijn voor bederf, wat kan leiden tot aanzienlijke verliezen aan voedingsstoffen, kwaliteit en zelfs het gehele gewas. Daarom is het van cruciaal belang om te begrijpen hoe bederf of “broei” in kuilvoer kan worden voorkomen en hoe u de nodige maatregelen kan nemen om het te beschermen. Dit artikel gaat in op de oorzaken van bederf in kuilvoer, de stappen die kunnen worden genomen om dit te voorkomen en de voordelen van het gebruik van Silage Safe om ervoor te zorgen dat uw kuilvoer vers en voedzaam blijft.

Wat is kuilvoer?

Kuilvoer is een grondstof die wordt gemaakt door voedergewassen zoals gras, maïs en andere plantaardige bronnen te fermenteren. Het wordt gebruikt om vee te voeren, is zeer voedzaam en levert essentiële eiwitten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Kuilvoer wordt vaak geproduceerd door de voedergewassen op te slaan in een silo waar het wordt gefermenteerd door van nature voorkomende bacteriën en enzymen. Dit proces breekt de complexe koolhydraten in het voer af, waardoor ze beter verteerbaar worden voor vee.

Wat veroorzaakt bederf van kuilvoer?

Bederf van kuilvoer kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder onjuiste opslag en behandeling van het voer, onvoldoende fermentatie en onvoldoende zuurstofuitsluiting. Onjuiste opslag en behandeling van het voer kan leiden tot de afbraak van de voedingsstoffen van het gewas en tot de groei van bacteriën. Onvoldoende fermentatie kan ook leiden tot de groei van aerobe bacteriën, omdat de bacteriën niet worden geremd door de lage pH van het kuilvoer. Ten slotte kan onvoldoende zuurstofuitsluiting leiden tot de groei van aerobe bacteriën, aangezien zuurstof nodig is voor de groei van deze micro-organismen.

Bederf van kuilvoer voorkomen

 

Er zijn verschillende maatregelen die genomen kunnen worden om bederf van kuilvoer te voorkomen. Deze omvatten een goede opslag en behandeling van het voer, adequate fermentatie en zuurstofuitsluiting.

 

Opslag en behandeling

 

De eerste stap bij het voorkomen van bederf van kuilvoer is een juiste opslag en behandeling van het voer. Dit houdt onder meer in dat het voer op het juiste moment wordt geoogst en ingekuild, en dat het op een schone, droge en luchtdichte manier wordt bewaard.

 

Fermentatie

 

De volgende stap is ervoor te zorgen dat het voer voldoende vergist. Dit kan door een startercultuur aan het ruwvoer toe te voegen. Die helpt om het fermentatieproces te reguleren en ervoor te zorgen dat de pH van het kuilvoer op een optimaal niveau blijft, waardoor andere bacteriën en schimmels geen kans krijgen.

 

Zuurstof uitsluiting

 

Tot slot is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen zuurstof in de kuil komt. Dit kan door de silo goed af te dichten en het goed in te rijden. Het ontbreken van zuurstof zorgt er voor dat bacteriën en schimmels geen kans hebben om te groeien.  

 

Silage Safe: De oplossing voor afdekken van ruwvoer

 

Silage Safe helpt het risico op bederf te verminderen, evenals het risico op schimmel- en bacteriegroei. Het afdeksysteem bestaat enkel uit geweven doeken, spanbanden en geperforeerde pvc- en stalen buizen. In tegenstelling tot andere afdeksystemen wordt er dus niet gebruik gemaakt van portalen op het ruwvoer of stellages die je met een shovel moet verzetten.

Met het Silage Safe afdeksysteem dek je het ruwvoer direct na het inkuilen snel, nauwkeurig en met een minimale fysieke inspanning luchtdicht af. Dit zorgt voor een optimale conservering en een hogere ruwvoerkwaliteit. Doordat je het ruwvoer eenvoudig kunt afdekken, kun je het gemakkelijker in lagen inkuilen. Hierdoor heb je een constante ruwvoerkwaliteit. Dit leidt tot een optimale ruwvoeropname door de koeien wat resulteert in een goede gezondheid van jouw koeien en een hogere productie.

Bericht sturen
Heb je een vraag? Stuur gerust een appje
Heb je een vraag? Stuur gerust een appje