Home » 4 oorzaken van schimmel in kuilvoer – en hoe je dit voorkomt
Schimmel in de kuil is funest voor de voerkwaliteit: het verlaagt de voederwaarden en de smakelijkheid van het voer, kan giftig zijn en heeft dus direct invloed op de gezondheid van de productie van je vee. Wanneer de schimmels zich eenmaal ontwikkeld hebben in de kuil, is het lastig om ze te bestrijden. Dus waar moet je dan op letten om schimmel te voorkomen?
In dit artikel bespreken we de 4 meest voorkomende oorzaken van schimmel in de kuil en geven we je praktische tips om deze problemen te voorkomen.
Wanneer het ruwvoer niet goed wordt verdicht, blijft er zuurstof achter in de kuil. Deze zuurstof bevordert de groei van schimmels, waardoor je kans op bederf groter wordt. Bovendien zorgt een lage verdichting ervoor dat bij het uitkuilen, het zuurstof verder het snijvlak kan binnendringen.
De tweede belangrijke oorzaak van schimmel in de kuil is een slechte afdekking. Schimmels hebben zuurstof nodig om te ontwikkelen en groeien het snelst in een omgeving met een hoge pH-waarde. Bij een slechte afdekking blijft er nieuwe zuurstof toestromen en instroom van regenwater zorgt voor een hogere pH-waarde.
Een te lage voersnelheid betekent dat de kuil te lang open blijft en daardoor te veel tijd krijgt om op te warmen. De kuil wordt warm en minder smakelijk. De warmte in combinatie met intreding van zuurstof en water zorgen voor de optimale omgeving voor bacteriën en schimmels om in te groeien.
Vieze machines en sleufsilo’s of losliggend ruwvoer dat voor het snijvlak ligt kunnen de kuil verontreinigen en zo de ontwikkeling van schimmels een kickstart geven. Dit zijn namelijk broeinesten van bacteriën en schimmels die de kuil kunnen besmetten via direct contact, de lucht of via water.
Schimmelvorming in de kuil is vaak het resultaat van (kleine) tekortkomingen in het inkuilproces. Het voorkomen van schimmel is makkelijker gezegd dan gedaan en vraagt aandacht tijdens het gehele proces van het in- en uitkuilen.
Heb jij problemen met schimmel in je kuilvoer en wil je meer weten over hoe je dat kunt voorkomen of bestrijden? Plan dan nu een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze specialisten en wij kijken vrijblijvend met je mee!
Silage Safe helpt veehouders om hun ruwvoer op de beste manier af te dekken. Door een lucht- en waterdichte afdekking, blijven de voederwaarden behouden. Met arbeidsverlichting en minder voerverliezen kun je geld besparen.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.