4 oorzaken van schimmel in kuilvoer – en hoe je dit voorkomt

Schimmel in de kuil is funest voor de voerkwaliteit: het verlaagt de voederwaarden en de smakelijkheid van het voer, kan giftig zijn en heeft dus direct invloed op de gezondheid van de productie van je vee. Wanneer de schimmels zich eenmaal ontwikkeld hebben in de kuil, is het lastig om ze te bestrijden. Dus waar moet je dan op letten om schimmel te voorkomen?

In dit artikel bespreken we de 4 meest voorkomende oorzaken van schimmel in de kuil en geven we je praktische tips om deze problemen te voorkomen.

Onvoldoende verdichting

Wanneer het ruwvoer niet goed wordt verdicht, blijft er zuurstof achter in de kuil. Deze zuurstof bevordert de groei van schimmels, waardoor je kans op bederf groter wordt. Bovendien zorgt een lage verdichting ervoor dat bij het uitkuilen, het zuurstof verder het snijvlak kan binnendringen.

Hoe voorkom je dit?

  • Kuil in dunne lagen: Breng het ruwvoer in dunne lagen aan, zo kun je het makkelijker aanrijden.
  • Aanrijden: Gebruik bij het aanrijden geen dubbele banden (dat verlaagt de druk per cm²) en voorkom spoorvorming.  
  • Aanvoersnelheid: Zorg voor de juiste aanvoersnelheid – minimaal de helft van het gewicht van vers product per uur in gewicht op de kuil. Dus bij aanvoersnelheid van 30 ton per uur, 15 ton op de kuil.
  • Lees hier meer over hoe je zorgt voor een goede verdichting

 

Slechte afdekking

De tweede belangrijke oorzaak van schimmel in de kuil is een slechte afdekking. Schimmels hebben zuurstof nodig om te ontwikkelen en groeien het snelst in een omgeving met een hoge pH-waarde. Bij een slechte afdekking blijft er nieuwe zuurstof toestromen en instroom van regenwater zorgt voor een hogere pH-waarde.

Hoe voorkom je dit?

  • Gebruik hoogwaardige folies: Bespaar niet op plastic. Kies voor een kwalitatieve onder- en bovenfolie die geen zuurstof doorlaten en niet snel stuk gaan.
  • Zorg voor voldoende druk achter het snijvlak: achter het snijvlak kan de wind onder het plastic komen, waardoor verder in de kuil de schimmels al kans krijgen om te ontwikkelen. 
  • Repareer direct gaatjes en scheuren: Controleer regelmatig of er geen gaten in de afdekking zijn gekomen, bijvoorbeeld door ongedierte. Dicht deze gaten vervolgens meten af.

 

Te lage voersnelheid

Een te lage voersnelheid betekent dat de kuil te lang open blijft en daardoor te veel tijd krijgt om op te warmen. De kuil wordt warm en minder smakelijk. De warmte in combinatie met intreding van zuurstof en water zorgen voor de optimale omgeving voor bacteriën en schimmels om in te groeien.

Hoe voorkom je dit?

  • Stem de kuilhoogte af op je voederbehoefte: Maak liever meerdere kleinere kuilen in plaats van één hele grote, zodat je sneller kunt voeren.
  • Zorg voor een glad en egaal snijvlak: Een glad en egaal snijvlak zorgt voor minder intreding van water en zuurstof.
  • Lees hier meer over de ideale voersnelheid  

 

Niet schoon werken

Vieze machines en sleufsilo’s of losliggend ruwvoer dat voor het snijvlak ligt kunnen de kuil verontreinigen en zo de ontwikkeling van schimmels een kickstart geven. Dit zijn namelijk broeinesten van bacteriën en schimmels die de kuil kunnen besmetten via direct contact, de lucht of via water. 

Hoe voorkom je dit?

  • Gebruik geen oud kuilplastic: oud kuilplastic is een bron van bacteriën en schimmels.
  • Zorg voor een schone omgeving en werk met schone machines bij het inkuilen: Zorg bij het inkuilen voor een schone sleufsilo en schone aanrijdroute. Laat trekkers hun banden schoonrijden voordat ze het verse voer in de sleufsilo brengen. Zo voorkom je dat je extra bacteriën en schimmels inkuilt.
  • Laat geen los voer of andere viezigheden voor het snijvlak liggen: deze kunnen snel bacteriën en schimmels ontwikkelen en dus het snijvlak besmetten.
  • Voorkom ongedierte: Ongedierte vreet gaten in de afdekking, en verspreid met hun uitwerpselen bacteriën, schimmels en andere ziektekiemen. Lees hier meer over ongedierte voorkomen.

Conclusie

Schimmelvorming in de kuil is vaak het resultaat van (kleine) tekortkomingen in het inkuilproces. Het voorkomen van schimmel is makkelijker gezegd dan gedaan en vraagt aandacht tijdens het gehele proces van het in- en uitkuilen.

Heb jij problemen met schimmel in je kuilvoer en wil je meer weten over hoe je dat kunt voorkomen of bestrijden? Plan dan nu een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze specialisten en wij kijken vrijblijvend met je mee!