Home » 4 oorzaken van schimmel in kuilvoer – en hoe je dit voorkomt
Schimmel in de kuil is funest voor de voerkwaliteit: het verlaagt de voederwaarden en de smakelijkheid van het voer, kan giftig zijn en heeft dus direct invloed op de gezondheid van de productie van je vee. Wanneer de schimmels zich eenmaal ontwikkeld hebben in de kuil, is het lastig om ze te bestrijden. Dus waar moet je dan op letten om schimmel te voorkomen?
In dit artikel bespreken we de 4 meest voorkomende oorzaken van schimmel in de kuil en geven we je praktische tips om deze problemen te voorkomen.
Wanneer het ruwvoer niet goed wordt verdicht, blijft er zuurstof achter in de kuil. Deze zuurstof bevordert de groei van schimmels, waardoor je kans op bederf groter wordt. Bovendien zorgt een lage verdichting ervoor dat bij het uitkuilen, het zuurstof verder het snijvlak kan binnendringen.
De tweede belangrijke oorzaak van schimmel in de kuil is een slechte afdekking. Schimmels hebben zuurstof nodig om te ontwikkelen en groeien het snelst in een omgeving met een hoge pH-waarde. Bij een slechte afdekking blijft er nieuwe zuurstof toestromen en instroom van regenwater zorgt voor een hogere pH-waarde.
Een te lage voersnelheid betekent dat de kuil te lang open blijft en daardoor te veel tijd krijgt om op te warmen. De kuil wordt warm en minder smakelijk. De warmte in combinatie met intreding van zuurstof en water zorgen voor de optimale omgeving voor bacteriën en schimmels om in te groeien.
Vieze machines en sleufsilo’s of losliggend ruwvoer dat voor het snijvlak ligt kunnen de kuil verontreinigen en zo de ontwikkeling van schimmels een kickstart geven. Dit zijn namelijk broeinesten van bacteriën en schimmels die de kuil kunnen besmetten via direct contact, de lucht of via water.
Schimmelvorming in de kuil is vaak het resultaat van (kleine) tekortkomingen in het inkuilproces. Het voorkomen van schimmel is makkelijker gezegd dan gedaan en vraagt aandacht tijdens het gehele proces van het in- en uitkuilen.
Heb jij problemen met schimmel in je kuilvoer en wil je meer weten over hoe je dat kunt voorkomen of bestrijden? Plan dan nu een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze specialisten en wij kijken vrijblijvend met je mee!
Silage Safe aide les éleveurs à couvrir le mieux possible leur fourrage grossier. Les valeurs fourragères sont conservées grâce à une couverture hermétique à l'air et à l'eau. Avec un éclairage de service et moins de pertes de fourrage, vous réalisez des économies.
Pour offrir les meilleures expériences, nous et nos partenaires utilisons des technologies telles que les cookies pour stocker et/ou accéder aux informations de l’appareil. Le consentement à ces technologies nous permettra, ainsi qu’à nos partenaires, de traiter des données personnelles telles que le comportement de navigation ou des ID uniques sur ce site et afficher des publicités (non-) personnalisées. Ne pas consentir ou retirer son consentement peut nuire à certaines fonctionnalités et fonctions.
Cliquez ci-dessous pour accepter ce qui précède ou faites des choix détaillés. Vos choix seront appliqués uniquement à ce site. Vous pouvez modifier vos réglages à tout moment, y compris le retrait de votre consentement, en utilisant les boutons de la politique de cookies, ou en cliquant sur l’onglet de gestion du consentement en bas de l’écran.