Home » 4 oorzaken van schimmel in kuilvoer – en hoe je dit voorkomt
Schimmel in de kuil is funest voor de voerkwaliteit: het verlaagt de voederwaarden en de smakelijkheid van het voer, kan giftig zijn en heeft dus direct invloed op de gezondheid van de productie van je vee. Wanneer de schimmels zich eenmaal ontwikkeld hebben in de kuil, is het lastig om ze te bestrijden. Dus waar moet je dan op letten om schimmel te voorkomen?
In dit artikel bespreken we de 4 meest voorkomende oorzaken van schimmel in de kuil en geven we je praktische tips om deze problemen te voorkomen.
Wanneer het ruwvoer niet goed wordt verdicht, blijft er zuurstof achter in de kuil. Deze zuurstof bevordert de groei van schimmels, waardoor je kans op bederf groter wordt. Bovendien zorgt een lage verdichting ervoor dat bij het uitkuilen, het zuurstof verder het snijvlak kan binnendringen.
De tweede belangrijke oorzaak van schimmel in de kuil is een slechte afdekking. Schimmels hebben zuurstof nodig om te ontwikkelen en groeien het snelst in een omgeving met een hoge pH-waarde. Bij een slechte afdekking blijft er nieuwe zuurstof toestromen en instroom van regenwater zorgt voor een hogere pH-waarde.
Een te lage voersnelheid betekent dat de kuil te lang open blijft en daardoor te veel tijd krijgt om op te warmen. De kuil wordt warm en minder smakelijk. De warmte in combinatie met intreding van zuurstof en water zorgen voor de optimale omgeving voor bacteriën en schimmels om in te groeien.
Vieze machines en sleufsilo’s of losliggend ruwvoer dat voor het snijvlak ligt kunnen de kuil verontreinigen en zo de ontwikkeling van schimmels een kickstart geven. Dit zijn namelijk broeinesten van bacteriën en schimmels die de kuil kunnen besmetten via direct contact, de lucht of via water.
Schimmelvorming in de kuil is vaak het resultaat van (kleine) tekortkomingen in het inkuilproces. Het voorkomen van schimmel is makkelijker gezegd dan gedaan en vraagt aandacht tijdens het gehele proces van het in- en uitkuilen.
Heb jij problemen met schimmel in je kuilvoer en wil je meer weten over hoe je dat kunt voorkomen of bestrijden? Plan dan nu een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze specialisten en wij kijken vrijblijvend met je mee!
Silage Safe hjälper lantbrukare att täcka över sitt grovfoder på bästa möjliga sätt. Det luft- och vattentäta täcket bevarar fodervärdet. Du sparar pengar tack vare mindre arbete och svinn.
För att ge de bästa upplevelserna använder vi och våra partners tekniker som cookies för att lagra och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att samtycka till dessa tekniker kan vi och våra partners behandla personuppgifter som surfbeteende eller unika ID:n på denna webbplats och visa (icke-)personliga annonser. Om du inte samtycker eller återkallar ditt samtycke kan det påverka vissa funktioner och egenskaper negativt.
Klicka nedan för att samtycka till ovanstående eller göra detaljerade val. Dina val kommer endast att tillämpas på denna webbplats. Du kan när som helst ändra dina inställningar, inklusive att återkalla ditt samtycke, genom att använda reglagen i Cookiepolicyn eller genom att klicka på knappen för att hantera samtycke längst ner på skärmen.