Droog kuilvoer: wat zijn de gevolgen en hoe ga je ermee om?

Heb je een droge kuil? Dan is er een hoog risico op broei, en zijn de voeropname en de voederwaarden waarschijnlijk lager. Bij Silage Safe weten we hoe je dit voorkomt en aanpakt. In deze pagina lees je wat de gevolgen zijn van droge kuilen en hoe je de conservering kunt verbeteren.

Waarom zijn droge kuilen een probleem?

Droog product laat zich minder goed aanrijden, dus zijn ze minder goed verdicht. Door een grotere aanwezigheid van zuurstof, duurt het langer voordat de verzuring op gang komt en is de kans op broei groter. Als daarnaast het gewas ook stengelig is, dan zitten er waarschijnlijk minder suikers in en zijn die door een meer houtige structuur lastiger te bereiken. Daardoor komt de verzuring langzamer op gang.

Hoe ga je om met droge kuilen?

  1. Laat het hakselen: een product met minder structuur is meer homogeen, laat zich makkelijker aanrijden en bacteriën kunnen makkelijker de suikers in het product omzetten tot zuren.
  2. Dek snel af: na het inkuilen en het aanrijden van de laatste laag, dek je zo snel mogelijk af. Zo voorkom je extra opwarming van het product en breng je de verzuring zo snel mogelijk op gang.
  1. Luchtdichte afdekking: zorg voor een luchtdichte afdekking en controleer ook na afdekken regelmatig of er geen gaten of scheuren in de folie zitten door bijvoorbeeld ongedierte.
  2. Voldoende voersnelheid: door een lagere verdichting kan de zuurstof verder het snijvlak binnen dringen. Verhoog daarom indien mogelijk je voersnelheid om broei te voorkomen.

Waarom kiezen voor Silage Safe?

Wij zijn gespecialiseerd in ruwvoerconservering en bieden oplossingen die direct toepasbaar zijn op jouw bedrijf. Met onze ervaring en expertise helpen we je grip te krijgen op de kwaliteit van je kuil, zodat je koeien gezond blijven en je rendement stijgt. Meer weten? Plan nu een vrijblijvend adviesgesprek met onze ruwvoerspecialisten. Zo ontdek je welke maatregelen het beste passen bij jouw bedrijfsvoering.

Adviesgesprek

Op zoek naar praktische tips voor optimale ruwvoerconservering waar je meteen mee aan de slag kan? Vraag hier je vrijblijvende adviesgesprek aan.

Adviesgesprek

Naam(Vereist)