Tips om ongedierte bij sleufsilo’s te voorkomen

Ongedierte in de kuil is het laatste wat je wilt. Ze vreten gaten in het plastic, planten zich snel voort en kunnen de kuil heel snel verontreinigen door het verspreiden van ziekteverwekkende bacteriën en virussen. Als ze eenmaal een gat hebben gemaakt in de kuil, laten ze daar waarschijnlijk ook hun uitwerpselen achter. Het gevolg is verminderde productie of zelfs zieke dieren. Voorkomen is beter dan genezen, dus met deze tips kun je ongedierte bij jouw kuilvoer voorkomen!

Sleufsilo’s zijn van cruciaal belang voor het bewaren van ruwvoer, maar zonder adequate maatregelen kunnen ongedierte en plaagdieren gemakkelijk hun weg vinden naar het opgeslagen voer. In dit artikel geven we een uitgebreide handleiding over hoe je ongedierte bij sleufsilo’s kunt voorkomen en jouw ruwvoer veilig en gezond kunt houden voor jouw vee.

Laat resten van kuilvoer niet in de sleufsilo liggen

Waar voedsel is, komt ongedierte op af. Een beetje bedorven kuilvoer dat even aan de kant is geschoven in de sleufsilo trekt snel ongedierte aan. Ruim het in plaats daarvan meteen op. Hierdoor voorkom je dat ongedierte zich aangetrokken voelt tot het kuilvoer en verminder je het risico op verontreiniging.

Neem schuilplaatsen weg

Ongedierte zoekt plaatsen waar ze kunnen schuilen. Goede schuilplaatsen voor ongedierte zijn oud kuilplastic, autobanden en andere donkere beschutte plekken waarin ze kunnen kruipen. Zorg daarom voor zo min mogelijk schuilplaatsen op en rond je sleufsilo. Door dichte begroeiing rondom de sleufsilo te vermijden, maak je het moeilijker voor ongedierte. Op deze manier zijn ze kwetsbaarder voor roofdieren. Dus laat het onkruid niet woekeren en maai regelmatig rondom de sleufsilo, ook als je niet bezig bent met kuilen. Wist je dat een ongediertebestrijder niet eens met bestrijden mag beginnen voordat er een plan is gemaakt om schuilplaatsen weg te nemen?

Vermijd stilstaand water

Op stilstaand water komen veel dieren af, waaronder insecten, muizen en ratten. Het is voor hen een gemakkelijke en veilige manier om aan drinkwater te komen. Zorg dus voor zo min mogelijk stilstaand water op en rondom jouw sleufsilo. Water blijft vaak in plassen staan boven op de kuil of blijft zitten in autobanden. Door deze waterbronnen weg te nemen, voorkom je drinkplaatsen voor ongedierte.

Neem een strak afdeksysteem

Met het Silage Safe afdeksysteem zit je meteen goed, want deze neemt alle bovengenoemde punten meteen mee. Het zorgt voor goede kwaliteit ruwvoer, zelfs op de randen, en je hebt geen autobanden of iets dergelijks nodig op de kuil. Bovendien helpt het stilstaand water voorkomen doordat je geen banden meer nodig hebt en het water afvoert via het ingebouwde drainage systeem via de zijkanten van de sleufsilo. Als extraatje ziet jouw sleufsilo er ook nog eens super strak uit.

Bericht sturen
Heb je een vraag? Stuur gerust een appje
Heb je een vraag? Stuur gerust een appje