Waarom is regenwater in je ruwvoer een probleem?

Waarom is regenwater in je kuil eigenlijk een probleem? Het water is toch schoon en kan niet zoveel kwaad? Toch is regenwater niet zo onschuldig als soms gedacht: het kan de voeropname en de voederwaarden verlagen! Hoe komt dat eigenlijk? En vooral: hoe kun je het voorkomen?

Regenwater verlaagt de voederwaarden en voeropname

Intreding van regenwater verhoogt de pH-waarde in je ruwvoer. Na het inkuilen zorgen melkzuurbacteriën er voor dat de pH-waarde van je ruwvoer zakt naar een waarde van 3,8 tot 5. Hiermee verzuurt de kuil, zodat andere bacteriën, schimmels en gisten zich niet goed kunnen ontwikkelen. Maar, water heeft een pH-waarde van 7, dus intreding van regenwater kan die pH-waarde van je ruwvoer verhogen. Daardoor krijgen boterzuurbacteriën, andere schadelijke bacteriën, schimmels en gisten kans om zich te ontwikkelen. Dat zorgt ervoor dat de voederwaarden van je ruwvoer worden verlaagd. Daarnaast is een kuil met een hogere pH-waarde minder smakelijk, waardoor de voeropname achteruit gaat.

Condens op onderfolie dat op de rand van de folie het ruwvoer inloopt kan daardoor ook voor een hogere pH-waarde in je ruwvoer zorgen en dus op die plekken de kans op ontwikkeling van bacterie en broei verhogen.

Regenwater verontreinigt je ruwvoer

Het regenwater dat uit de lucht valt kan dan wel schoon zijn, maar als het vervolgens de kuil inloopt kan het viezigheden meenemen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan grond, resten oude kuil en ontlasting van dieren. Hierdoor kan het water boterzuurbacteriën, andere schadelijke bacteriën en ziektekiemen meenemen en je ruwvoer besmetten. Dit zorgt voor lagere voederwaarden, een lagere smakelijkheid van je voer en een hogere kans op ziekte bij je dieren. 

Hoe kun je water in je kuilvoer voorkomen?

Het is zaak om intreding van regenwater in je voer te voorkomen. Maar hoe doe je dat? Wij hebben een aantal tips voor je:

  1. Sla je ruwvoer op in een lucht- en waterdichte sleufsilo. Zo kan water niet tussen de elementen door de silo inlopen.
  2. Goed lucht- en waterdicht afdekken
  3. Goede drainage in- en rondom de silo. Zorg dat het regenwater weg kan lopen en niet via de zijkanten of vanuit de silo zelf het ruwvoer in loopt.
  4. Zorg dat de onderfolie over de volledige breedte van de silo ligt. Zo komt de condens zoveel mogelijk naast het ruwvoer.

Silage Safe kan je helpen!

Silage Safe helpt je met een effectief drainagesysteem. Bij het inkuilen gaat het plastic bij de randen in. Zo loopt het water tussen de wand en het plastic door naar de drainagebuizen beneden. Doordat het plastic het ruwvoer afsluit van de wand, kan het water niet in het voer komen. Het water kan alleen weg via de drainagebuizen, zodat je het kan afvoeren. Bijkomend voordeel is dat je regenwater en perssappen gescheiden kan houden.

Gerelateerde nieuwsberichten

Bericht sturen
Heb je een vraag? Stuur gerust een appje
Heb je een vraag? Stuur gerust een appje