Kennisbank

Hoe zorg je voor de beste verzuring van je ruwvoer?

Een goed verzuringsproces (fermentatie) in je kuil is cruciaal om broei, schimmelvorming en voederwaardeverlies te voorkomen. Een snelle en stabiele daling van de pH voorkomt namelijk dat schimmels en bacteriën zich kunnen ontwikkelen. Zo kun je problemen zoals broei voorkomen en kun je flink

Lire la suite »
6 Tips voor de beste verdichting!

Alleen met een goede verdichting krijgt kuil een goede conservering. Bij een lage verdichting blijft meer zuurstof in het product en kan zuurstof op het snijvlak verder intreden. Hierdoor ontstaat niet alleen broei en schimmelvorming, maar indirect ook lagere voederwaarden en meer voerverlies.

Lire la suite »
Voorkom broei in ruwvoer: 7 tips!

Broei gaat ten koste van de voederwaarde, voeropname, productie en je werkplezier. Daarom helpen we je graag op weg om broei zoveel mogelijk te voorkomen. Op deze pagina lees je wat broei is, hoe het ontstaat en hoe je het kunt voorkomen.

Lire la suite »
Wanneer moet je mais beregenen?
Wanneer moet je mais beregenen?

De mais heeft zich in het voorjaar al behoorlijk kunnen ontwikkelen. In de zeer vroeg gezaaide percelen wordt de aar zelfs al zichtbaar. Toch wordt het beschikbare bodemvocht op vele plaatsen in Nederland nu schaars. Hoewel het gewas tekenen van droogte kan laten zien

Lire la suite »
Droge graslanden: wat zijn de scenario’s?
Droge graslanden: wat zijn de scenario’s?

Veel boeren vragen zich af wat ze moeten doen met hun grasland: beregenen of afwachten? Inmiddels is de keuze makkelijker: heeft u al beregend, zet dit dan vooral voort (houdt rekening met het beregeningsverbod in sommige gebieden) en houd de weersvoorspellingen in de gaten. Nog niet beregend?

Het laatste weekend van juli z

Lire la suite »
5 tips om scherp-in te voorkomen

Jaarlijks zorgt scherp-in voor zo’n 4.000 dode en 12.000 gewonde koeien in Nederland (bron: WUR). Scherp in ontstaat wanneer een scherp metalen voorwerp in de netmaag van de koe komt. Door de manier waarop die maag zich samentrekt kan het voorwerp een gat prikken in de wand van de maag.

Lire la suite »
Verliezen door boterzuur?

Door boterzuurbacteriën begint je kuil te stinken, verliest het smakelijkheid en wordt dus de voeropname van je vee verlaagd. Daar komt nog bij dat boterzuur voor verlies van DS en voederwaarden en een lagere melkkwaliteit zorgt. Alle reden om het te voorkomen, maar hoe doe je dat?

Lire la suite »