Broei- en schimmelvorming in de graskuil

Hoe ontstaat broei- en schimmel en de allerbelangrijkste vraag: hoe voorkom je het?

Eerst even een kleine opfrisser: wat gebeurt er na het luchtdicht afdekken van uw ruwvoer? In het gewenste geval start dan de vorming van melkzuur. Dit proces is van groot belang, omdat het broei en schimmel voorkomt. Dat werkt als volgt: bij de melkzuurvorming ontwikkelen melkzuurbacteriën zich snel waarbij de pH erg snel daalt. Hierdoor krijgen schadelijke boterzuur- en rottingsbacteriën die broei en schimmel veroorzaken geen kans.

Het kan zo zijn dat de melkzuurvorming niet goed op gang komt, bijvoorbeeld door te lange aanwezigheid van lucht. De schadelijke bacteriën en schimmels gaan zich vermeerderen en zorgen voor een conservering die niet goed verloopt. Voedingsstoffen lopen terug en de productie van warmte komt op gang. Het gevolg is een groot voederwaardeverlies.

Broei en schimmel in de graskuil

Het gras staat hoog en u bent klaar om de volgende snede te maaien. In sommige gevallen kan de stengel al te lang zijn. Zo lang, dat onderaan weinig zonlicht komt en dit een perfecte omstandigheid is voor de ontwikkeling van schimmels. In dit geval start de schimmelvorming dus al voordat u het heeft ingekuild. Dit hoeft niet het einde te zijn van uw opbrengst. Integendeel. Wanneer de eerder beschreven conservering goed verloopt, krijgen de schimmels geen kans zich te ontwikkelen.

“Niet te droog, maar ook zeker niet te nat”. Kent u die uitspraak? Voor veehouders is het ‘ertussenin’ de meest gewenste situatie. Een te hoog drogestofpercentage levert namelijk veel broeiproblemen op. Eigenlijk heel logisch: wanneer kuil erg droog is, is het ook stug en kan het moeilijker ingereden worden. Hierdoor blijft er meer lucht in de kuil. Een te laag drogestofgehalte is dan ook weer niet ideaal: droge kuilen zijn eerder stabiel. De conservering verloopt gemakkelijker en het conserveren kost minder suiker. De meest ideale drogestofgehalten zijn 40 procent voor kuilgras en 30-32 procent voor snijmais.

Zijn er nog meer zaken waar u rekening mee moet houden?

Helaas wel. Deze punten verkleinen de kans op broei- en schimmelvorming:

  • ’s Ochtends inkuilen, zodat het gras nog koud is
  • Zorgvuldig, egaal en met stevig gewicht aanrijden
  • Goed langs de randen aanrijden
  • Verspreid het gras in dunne lagen over de kuil: max. 30 cm.
  • De bovenste lagen moeten niet te droog en warm zijn (dit wordt immers als laatste opgebracht)
  • Gebruik conserveringsmiddelen
  • Breng evt. nog zout op de kuil
  • Stem de hoogte van de kuil af op de voersnelheid. Min. 1,5 meter per week in de winterperiode en min. 2 meter per week in de zomerperiode
  • Snel luchtdicht afdekken na het inkuilen
  • Voordat u kunt voeren, moet de kuil minimaal zes weken gesloten blijven, zodat het kan conserveren en afkoelen

Dat zijn nogal wat factoren… Er is een goede kans dat u, ondanks alle inspanningen, alsnog broei of schimmel in uw graskuil heeft. Sommige dingen lopen nu eenmaal anders dan u wilt en een veehouder heeft helaas niet altijd alles in de hand. Is broei dan überhaupt te voorkomen? Niet 100% helaas. Maar op veel factoren heeft u wél invloed. Wanneer u toch broei en/of schimmel in uw graskuil heeft, wordt het aangeraden de voersnelheid aan te passen. Op die manier hebben de bacteriën minder tijd zich te ontwikkelen. In de winter is anderhalve meter per week het meest ideaal en in de zomer moet dit iets meer zijn: minimaal twee meter per week.

Tot slot is er ook een meevaller: niet alle factoren spelen een grote rol bij het voorkomen van broei. Het maakt voor de broeigevoeligheid namelijk niet uit hoeveel lagen de kuil heeft. Ook het type inkuilmachine is niet van belang: bij een hakselaar en een opraapwagen is de kans op broei even hoog.

Absenden
Haben Sie Fragen? Kontaktieren Sie uns einfach per WhatsApp.
Haben Sie Fragen? Kontaktieren Sie uns einfach per WhatsApp.