Hoe zorg je voor de beste verzuring van je ruwvoer?

Een goed verzuringsproces (fermentatie) in je kuil is cruciaal om broei, schimmelvorming en voederwaardeverlies te voorkomen. Een snelle en stabiele daling van de pH voorkomt namelijk dat schimmels en bacteriën zich kunnen ontwikkelen. Zo kun je problemen zoals broei voorkomen en kun je flink op je voerkosten besparen.

Hoe verzuurt de kuil?

Zodra de gras- of maiskuil is afgedekt, gaan bacteriën suikers omzetten in zuren (zoals melkzuur, azijnzuur en propionzuur). Door de productie van deze zuren daalt de pH-waarde: dit remt bacteriën en gisten dus conserveert het goed. Een goed verzuurde kuil is daarnaast smakelijker en verhoogt dus de voeropname. Een goede pH-waarde van zowel een gras- als maiskuil is niet hoger dan 4,2. Een maiskuil verzuurt gemakkelijker omdat het meer suikers bevat. De suikers kunnen zo gemakkelijker worden omgezet in zuren.

Praktische tips voor betere verzuring

  1. Verdicht goed en dek meteen na het aanrijden af: de vorming van zuren komt pas op gang als het laatste zuurstof is opgebruikt. Bij een slechte verdichting blijft er meer zuurstof in het product en duurt het dus langer voordat het kuilvoer gaat verzuren. Dek dus ook meteen na het aanrijden af en laat het niet een nacht liggen. In 2,5 uur dat het langer open ligt kan dit al 15 VEM per kg/DS schelen.
  2. Voorkom de intreding van water. Water heeft een pH-waarde van 7 en kan bij intreding in het voer dus de pH-waarde van het product verhogen. Zorg dus voor een waterdichte afdekking, een goede drainage en gebruik wandfolie als de wanden van de sleufsilo niet waterdicht zijn.
  3. Zorg voor een goede %DS. Een te droge kuil laat zich lastig aanrijden. Een natte kuil bevat veel water dat de verzuring remt.
  4. Laat de kuil tenminste 6 weken dicht. Zo krijgt de kuil de kans om voldoende verzuren voordat er opnieuw zuurstof bij komt en de ontwikkeling van andere bacteriën, schimmels en gisten weer op gang komt.

Hulp nodig bij het optimaliseren van de verzuring in jouw kuil?

Wij denken graag met je mee! Plan een vrijblijvend adviesgesprek in en ontdek hoe je met de juiste aanpak een gezonde, goed gefermenteerde kuil kunt realiseren.

Adviesgesprek

Op zoek naar praktische tips voor optimale ruwvoerconservering waar je meteen mee aan de slag kan? Vraag hier je vrijblijvende adviesgesprek aan.