Hoe belangrijks is nu eigenlijk het suiker gehalte in de kuil?

Suikers worden tijdens de conservering door bacteriën omgezet in melkzuur en azijnzuur. In combinatie met de suikers zorgt dat voor een smakelijk product. Bovendien zorgt dit ervoor dat de kuil verzuurt en dat de kuil zo goed conserveert. Te weinig suiker betekent minder omzetting naar melkzuur en azijnzuur en dus een slechtere conservering.

Analyse van Zomerkuilen in 2024

Uit de eerste analyses van de vroege zomerkuilen blijkt dat ze een hoog suikergehalte hebben (gem. 114 gr/kg), maar juist lage eiwitgehaltes van gemiddeld 136 gr/kg (Bron: Nieuwe Oogst). Daarnaast blijkt ook uit de vers gras resultaten van de maand juli en augustus dat het eiwitgehalte hoog is en de suikergehalte laag. Daarom is de verwachting dat dit ook in de kuilanalyses van de zomerkuilen van de maand juli en augustus het geval is.

Effecten van lage suikergehaltes

Tijdens het conserveringsproces zetten bacteriën suikers om in melkzuur en azijnzuur. Deze zuren zorgen ervoor dat het kuilvoer verzuurt, wat de groei van ongewenste micro-organismen voorkomt en het kuilvoer smakelijk maakt voor het vee. Wanneer het suikergehalte in kuilvoer te laag is, wordt er minder melkzuur en azijnzuur gevormd en zorgt dat dus voor minder goede conservering en een verminderde smaak van het voer. Dit kan vervolgens een negatieve invloed hebben op de voeropname door het vee, wat resulteert in een lagere productiviteit.

Factoren die invloed hebben op het suikergehalte

Om het suikergehalte in je kuilvoer te optimaliseren, zijn er een aantal praktische stappen die je kunt nemen:

  • Later op de dag maaien: Gras dat in de avond wordt gemaaid, bevat doorgaans meer suiker dan gras dat in de ochtend wordt gemaaid, omdat gras in de zon suiker aanmaakt. ’s Avonds heeft het gras dus een hoger suikergehalte.
  • Veldperiode: Een korte veldperiode helpt om zoveel mogelijk suiker in het gewas te behouden.

Hoe Silage Safe helpt bij een korte veldperiode

Met Silage Safe kun je de veldperiode verkorten en de verzuring snel op gang brengen. Met het afdeksysteem kun jij namelijk vlot en gemakkelijk luchtdicht afdekken, zodat de suikers snel worden omgezet in melkzuur en azijnzuur. Per uur dat de kuil nog open ligt verlies je 1,5%. Door af te dekken met Silage Safe kun je al met twee personen vlug je silo afdekken!

Vraag daarom meteen een offerte aan voor een oplossing op maat!

Gerelateerde nieuwsberichten

Absenden
Haben Sie Fragen? Kontaktieren Sie uns einfach per WhatsApp.
Haben Sie Fragen? Kontaktieren Sie uns einfach per WhatsApp.