5 tips om scherp-in te voorkomen

Jaarlijks zorgt scherp-in voor zo’n 4.000 dode en 12.000 gewonde koeien in Nederland (bron: WUR). Scherp in ontstaat wanneer een scherp metalen voorwerp in de netmaag van de koe komt. Door de manier waarop die maag zich samentrekt kan het voorwerp een gat prikken in de wand van de maag. Bij lichte gevallen zorgt scherp-in alleen voor een tijdelijke afname van de eetlust en verlies van productie, maar bij ernstige gevallen zijn de gevolgen meestal fataal. Bij ernstige gevallen is namelijk niet alleen de maagwand beschadigd, maar ook de hartspier, lever, longen of het middenrif.

Wees daarom alert op afval in het voer en voorkom scherp in!

  1. Controleer voor zwerfafval voordat u gaat maaien, vooral op plekken naast een weg of fietspad. Doe dit voor het maaien, want door de maaimachine kunnen de voorwerpen vermalen worden tot vele vlijmscherpe metalen delen. Weliswaar hebben sommige voer-mengwagens een magneet die het metaal op pikt, maar niet alle metalen zijn magnetisch. Zo worden aluminium blikjes niet door de magneet opgepikt.
  2. Heeft u een magneet op uw voer-mengwagen, controleer die dan en maak deze schoon. Wanneer de magneet vol komt te zitten, dan trekt het minder goed nieuwe voorwerpen aan.
  3. Onderhoud en controleer uw machines. Zorg dat u op tijd  onderdelen vervangt voordat ze los kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan messen van uw kuilfrees of maaier en een tand van uw schudder of harker. Soms zijn ook borstelharen van metaal gemaakt.
  4. Zorg voor een schoon erf. Laat geen schroeven of spijkers rondslingeren, vervang oude prikkeldraden etc.
  5. Stop met het gebruik van (auto)banden! Gebruik geen banden bij het afdekken van uw sleufsilo. In banden zit namelijk ijzerdraad gevlochten die vrijkomt wanneer de autobanden langzaam aan het afbreken is. Deze stukken ijzerdraad kunnen vervolgens in het kuilvoer komen, waarmee ze de gezondheid van uw vee bedreigen.
Kies daarom voor een afdeksysteem zonder banden. Silage Safe kan u daarmee helpen. Met ons afdeksysteem bent u geen autobanden meer nodig. Zo houdt u uw sleufsilo en erf schoon en opgeruimd, zodat u uw vee gezond en productief kan houden. Wij denken graag met u mee hoe we de risico’s op scherp-in verder kunnen voorkomen!
Absenden
Haben Sie Fragen? Kontaktieren Sie uns einfach per WhatsApp.
Haben Sie Fragen? Kontaktieren Sie uns einfach per WhatsApp.