Veel boeren vragen zich af wat ze moeten doen met hun grasland: beregenen of afwachten? Inmiddels is de keuze makkelijker: heeft u al beregend, zet dit dan vooral voort (houdt rekening met het beregeningsverbod in sommige gebieden) en houd de weersvoorspellingen in de gaten. Nog niet beregend? Begin hier dan ook niet mee. De kans op een bui wordt steeds groter en wanneer uw gewas al flink is vergeeld, is het effect van beregenen te klein. In dat geval moet gras met rust gelaten worden zodat het kan herstellen. Het gras krult op en vergeelt en dat lijkt al snel dood. Dit is echter niet het geval: de plant is in rust. Als het groeipunt blijft leven, zal het gras terug groeien. Maar dit gebeurt pas als er weer vocht bij komt.
Het laatste weekend van juli zijn onweersbuien voorspeld. Waar en hoeveel, dat is altijd afwachten. Ook vanaf maandag 6 augustus zijn een paar dagen met 0,5 – 1 mm regen voorspeld. Maar een paar mm heeft weinig nut voor de groei van het grasland. Voordat het gras weer bijkomt en begint te groeien, moet er een langere regenperiode komen. Zoals u merkt: niets is zo veranderlijk als het weer. De grote vraag is: gaat het regenen en zo ja, hoeveel gaat er vallen? Of er nu wel of geen regen op uw percelen valt; we kunnen een paar scenario’s voor u schetsen:
Als er de komende weken geen regen in uw omgeving valt, maar er pas begin september een regenperiode aankomt, dan zal de volgende snede pas eind september/begin oktober komen. Het kan echter ook zijn dat de regen voor uw percelen dan zelfs te laat komt. We zijn dan al gauw in de herfst aanbeland en met een regenperiode van 2 weken is het grasland te nat en kunnen we de laatste snede wel vergeten.
In dit geval zult u waarschijnlijk te weinig kuilvoer hebben en extra voer aan moeten kopen (dit hangt uiteraard af van uw voorraad van vorig jaar). Ook moet u goed overwegen welke percelen opnieuw ingezaaid moeten worden voor het volgende seizoen. Heeft u al beregend? Ga hier dan vooral mee door om de schade te beperken.
Als kleine buien uw omgeving treffen, is het afwachten welk effect dit heeft op de grond. Dit hangt af van de huidige toestand van uw grasland en de grondsoort. Het is zaak om de toestand goed in de gaten te houden en extra te beregenen waar nodig. Dit laatste ook hangt af van uw eigen voervoorraad van vorig jaar.
Met kleine buien kunt u de volgende snede dan over anderhalve maand maaien en blijven de verliezen beperkt. Zaai waar nodig percelen opnieuw in voor het volgende seizoen.
Er is minstens 10 mm regen per dag nodig (5 dagen lang) totdat het gras weer op gang begint te komen. Het duurt daarna zo’n 3 tot 4 weken tot u weer kunt maaien. Dat betekent dat de volgende snede niet voor eind augustus binnen wordt gehaald.
In dit scenario valt te schade voor veel veehouders mee en hoeven zij vrijwel niets opnieuw in te zaaien voor het volgende seizoen. Ook is voer aankopen bij velen niet nodig, omdat een groot gedeelte van de veehouders nog een voorraad heeft van vorig jaar en de schade van dit jaar dan binnen de perken blijft.
Silage Safe hjælper kvægavlere med at dække deres foder på den bedst mulige måde. En luft- og vandtæt overdækning bevarer foderværdien. Du kan spare penge med mindre arbejde og mindre foderspild